Norskem otřásají skandály, ministryně uznala pochybná odebírání dětí a závažná porušování

6. 04. 2017 16:28:34
biologického principu. Norská celostátní televize TV2 posledních několik měsíců přináší jednu reportáž za druhou svědčící o otřesném porušování práv dětí a rodin v Norsku norskou sociální službou Barnevernet a systémem celkově.

V ČR je již známá reportáž o případu Erika a Natashi, kterým Barnevernet sebral dvojčátka 4 hodiny po porodu z porodnice na základě lživého posudku lékaře z Natašina dětství. O posudek na Natashu tehdy zažádali její pěstouni, aby na ni mohli brát větší státní příspěvky. Po odebrání dvojčátek si Erik s Natashou si prožili peklo a po získání dětí po půl roce od odebrání byli nuceni odejít s nimi do Polska a žádat zde o azyl. Nakonec případ dopadl dobře díky mnoha zastáncům rodiny, kteří věřili rodině a nikoliv ze lží usvědčeným úředníkům Barnevernetu.
http://www.tv2.no/a/8851165/

Nyní otřásl Nory zejména případ Tonje Jacobsen, která před porodem utekla z Norska do Švédska a zde porodila. Barnevernet totiž na základě lživého posudku matky se chystal jí dítě vzít hned po porodu a dát cizím pěstounům. Tonje dle nich byla mentálně postižená a neschopná se postarat o své dítě. Naopak ve Švédsku ji švédská sociálka po porodu a dále popsala jako schopnou a dobrou maminku. Tonje se díky advokátce podařilo dosvědčit další otřesné způsoby jednání Barnevernetu a dítě jí je samozřejmě ponecháno.
V návaznosti na toto přinesla TV2 další reportáže o Norech s podobnými osudy, kterým byly děti odebrány na základě chybných či lživých lékařských posudků. Většina rodičů však neodešla z Norska jako Tonje a proto o své děti nenávratně přišly.
odkazy : http://www.tv2.no/a/9010696

Nová fakta dokládají, že v Norsku je každý rok odebráno 200 dětí rodičům s poruchami učení či lehkou mentální retardací. Tato fakta šokovala Nory stejně jako případy Natashy a Erika, Tonje, nebo manželů Sylvia a Trond Ensby. Posledním zmiňovaným Barneverenet také sebral dítě hned po porodu, po probuzení matky z narkózy. Také kvůli nesprávné diagnóze matky jako mentálně retardované.http://www.tv2.no/v/1146804/http://www.tv2.no/nyheter/8920289

Taky se ukazuje výrazný posun v norské společnosti. Dříve se medializovaly případy anonymně, kvůli zájmu a ochraně dítěte. Nyní ovšem je těch případů již tolik a tolik závažných faktů proti norskému systému, že média přinášejí konkrétní osudy lidí s konkrétními jmény. A očividně tento přístup je mnohem prospěšnější pro děti a jejich rodiny než dřívější anonymní a neadresné reportáže. Protože odvaha konkrétních rodičů se nechat veřejně propírat médii dodává odvahu mnoha dalším obětem Barnevernetu a systému se veřejně ozvat.

V norském celostátním mediu Dagbladet vyšel 17.10.2016 zcela zásadní článek : http://www.dagbladet.no/nyheter/horne-vil-endre-barnevernets-praksis---jeg-onsker-at-barna-skal-fa-komme-tilbake-til-foreldrene-sine/63963739

Norská ministryně pro děti Solveig Horne poprvé veřejně nepopírá, že Norsko porušuje lidská práva v oblasti péče o děti. Naopak, říká to, na co kritici Barnevernetu a norského systému veřejně upozorňují dlouhodobě. Potvrzuje tak slova stovek norských odborníků, ale i zahraničních odborníků, politiků a všech, kdo veřejně protestovali a protestují proti norskému systému a Barnevernetu.

Ministryně Horne říká, že ukončí praktiky Barnevernetu.

Horne chce začít vracet děti rodinám.

Horne toto vše přiznává teprve díky mezinárodním protestům, jichž se účastnily stovky tisíc lidí téměř po celém světě. Taky díky protestům v Norsku, kterých se nyní pravidelně každý měsíc účastní na tisíc lidí.

Horne poprvé taky nepopírá, že je třeba změnit norský systém tak, aby byl v souladu s Evropskou úmluvou o lidských právech. Tedy říká, že dosud norský systém tuto úmluvu porušoval.

Horne také říká, že obvyklá norská praxe, kdy rodičům je v mnoha případech umožněno své děti vídat pouze 3 x až 6 krát ročně na pár hodin, je špatná. A že tato praxe nijak nepomáhá k návratu dětí do rodin, ale právě naopak. Tedy sama Horne uznává, že tento systém krade dětem rodiny a rodinám děti, protože děti od rodin zcela odcizuje místo, aby dětem a rodinám pomáhal.

Horne říká, že po odebrání Barnevernet zpravidla nijak nepracuje s rodinou. Tedy se nesnaží zajistit návrat dětí do rodin, ale právě naopak děti od rodin izoluje. Což potvrzují její slova výše o styku dětí s rodinami pouze na pár hodin ročně.

Její slova potvrzuje zpráva norského výboru, který říká, že Norsko porušuje práva dítěte na rodinný život. 29. 9. 2016 předal ministryni i návrhy na změnu norského systému, která je naprosto nutná.

Jedním z opatření bude, aby se začalo pracovat s rodinami po odebrání dítěte, byl stanoven časový plán návratu dětí do rodin, rodiny by měly dostat asistenci a být vypracovány i kroky pro návrat dětí.

Je neuvěřitelné, že s těmito věcmi přichází Norsko až nyní po mezinárodní kritice a masivních demonstracích a po skandálech v norských médiích o případech odebrání dětí !

Výbor také poprvé navrhuje, aby bylo uzákoněno právo styku dětí s prarodiči, dalšími členy rodiny a hlavně i sourozenci navzájem. Dosud Norsko vůbec právně nemá definován právní vztah mezi vnoučaty a prarodiči v této oblasti, jakožto ani vztahy s dalšími příbuznými ani se sourozenci! Toto samotné je proti Úmluvě OSN o právech dítěte.

Toto vyšlo na podzim. Nyní před pár dny Solveig Horne oficiálně oznámila chystané změny systému a Barnevernetu. Veřejně tak potvrdila dosavadní velice špatně fungující norský systém, který závažně porušoval práva dětí, rodin a zejména biologický princip. O tom příště, odkaz zde : https://www.h-avis.no/barnevern/politikk/nyheter/ny-reform-skal-gi-bedre-barnevern/s/5-62-395170

A na závěr souhrnná fakta o "úžasném norském systému" tak, jak je prezentovala Delegace EU prostřednictvím europoslankyně Julii Pitery na 33. meziparlamentním setkání s Norskem v Oslu v únoru 2017.

- Výrazně se zvyšuje počet ihned po porodu odebraných novorozenců z preventivních důvodů, kdy rodiče nikdy nedostanou ani šanci být rodiči (http://www.tv2.no/nyheter/8219203/) - 16 v roce 2008, 44 v 2014, 53 v roce 2015), nejvíce to dělají u osob, které samy byly v péči BV, protože prý nebudou mít schopnost vytvořit pro dítě zdravé rodinné prostředí
- 57 % sourozenců v péči barnevernetu musí žít odděleně v různých pěstounských rodinách - https://www.nrk.no/norge/seks-av-ti-fosterbarn-lever-atskilt-fra-sine-sosken-1.13133492
- 8 z 10 dětí je z rodin odebráno v akutním režimu, aniž by BV s rodiči předtím jakkoliv pracoval 8 - http://forskning.no/barn-og-ungdom-psykologi/2012/05/de-fleste-barn-hentes-uanmeldt
- Pouze v 3,5 % případů je důvodem odebrání násilí vůči dětem, nejčastějšími důvody jsou “nedostatečné rodičovské kompetence” (32,3 %) a mentální problémy jednoho z rodičů (34,3 %) -https://www.facebook.com/groups/bvo.english/permalink/1743738935873871/
- Stále vice dětí BV umísťuje k cizím pěstounům než k příbuzným, v roce 2009 žilo u příbuzných 38 % dětí, v roce 2014 to bylo už jen 24 % (http://www.vl.no/2.615/ferre-fosterbarn-far-bo-hos-slekta-1.276031
+ https://www.nrk.no/troms/fosterbarn-har-det-best-hos-slekta-1.12662433); v současnosti některé kraje nedosahují ani 20 %.
- Oficiální audit norské vlády prokázal obrovskou korupci v systému, předně při zapojování soukromých firem - https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/rapport-om-private-aktorer-i-barnevernet/id2498772/
- Přes 200 norských expertů pracujících s dětmi (lékaři, psychologové apod.) už podepsalo tzv. “petici odborníků”, kterou oficiálně předali norské vládě - https://avskildabarn.se/2016/03/30/notice-of-concern-the-situation-within-norwegian-child-protection-services/

Autor: Vera Kuncova | čtvrtek 6.4.2017 16:28 | karma článku: 47.26 | přečteno: 15466x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.82 | Přečteno: 486 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 648 | Diskuse

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5137

... žena, která má ráda spravedlnost, poctivost bez křivd a nenávisti, ráda bych aspoň svým málem upozornila hlavně na křivdy, které se páchají na dětech a jejich rodin...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...